GEZONDHEID Uncategorized

Menstruatie en nu?

Puberteit en menstruatie horen bij elkaar. Om mij heen werden alle klasgenootjes (V) ongesteld en ik bleef achter. Bij ons in de klas, was je pas een puber als je menstrueerde, anders was je gewoon  een kind. Ik wilde geen kind meer zijn, maar een puber.Ik moest gewoon ongesteld worden! Ik heb zelfs aan de GGD arts gevraagd tijdens het jaarlijkse algemene onderzoek, wanneer het nou eens mijn beurt was. Uiteindelijk gebeurde het  en wat schrok ik van al het bloed..Het zag er anders uit dan een vingersnee.Veel meer en dikker.

7605473268_06285415de_mMijn moeder had wel het moment ‘gevierd’ dat ik een echte puber was geworden. Ik mocht zelfs een cadeau uitzoeken. Het werd een Dwayne Wayne zonnebril. Wat was ik blij,met mijn hippe bril en het officiële puberstatus.

 

Nu vele maandverbanden later, had ik liever gehoopt dat de menstruatie veel langer op zich zou wachten. Want wat een hel!  Je puberdochter daarom goed inlichten over het ongesteldheid zijn en de praktische zaken ervan, is belangrijk. Natuurlijk is elk meisje weer anders, maar vertel gewoon over je eigen ervaringen als ervaringsdeskundige. Niet alleen het algemene verhaal over vruchtbaarheid en cyclus.

  • 57182-Feminax-Aleve-12-tabletten.jpgPijn: Vooral jonge meisjes hebben erg veel pijn tijdens of net voor hun
    menstruatieperiode. Vaak heftige buikkrampen, maar ook rug en hoofdpijn komen voor. Een warme kruik of beweging helpt verlicht de klachten.Het kan zo erg zijn dat meisjes/vrouwen niet kunnen slapen of zelfs naar school gaan. Paracetamol hielp bij ons thuis nauwelijks. Wat bij ons thuis goed werkt is ALEVE FEMINAX.  Wanneer  de pijnen zo hevig zijn en ook aanblijven, dan zou ik aanraden om naar de huisarts te gaan. Sommige oudere pubers krijgen dan een anticonceptiepil voorgeschreven.
  • Doorlekken:Ieder meisje/vrouw is het weleens overkomen dat je matras met bloed zat of nog erger; je broek met bloedvlekken! Vreselijk en vies gewoon. Vaak verschonen is daarom erg belangrijk en hygiënisch. Verschonen moet ongeveer om de 2 uur. Helaas is dat lastig wanneer je op school zit (of slaapt) en niet elke pauze naar de wc wilt gaan wanneer je vriendinnen zitten te kletsen. Hoe ongemakkelijk is het om tijdens de les met een tampon in je hand naar de wc te lopen. Ik deed weleens een extra onderbroek aan over mijn gewone onderbroek met een lange maandverband met vleugels. In bed is dit ook handig. een grote handdoek of zeiltje in bed is geen overbodige luxe. Leg ook altijd een extra broek in je kluisje op school, voor als het toch een keer misgaat. Niemand wil gezien worden met een rode vlek achterop je broek.

230895-118600-deoleen-satin-spray-sensitive-mini.4-400

  • Hygiëne: Vaak verschonen van maandverband of tampon is erg belangrijk. Tijdens de menstruatieperiode lijken de hormonen over te werken. Dit kan betekenen dat tieners veel transpireren. Ik kon geen strakke truitjes aan die een andere kleur hadden dan zwart. Want kreeg elke keer ronde, natte zweetvlekken onder mijn armen. Iets vaker (kort) douchen en goede deodorant is een must. Deoleen was het enige merk die mij hielp door de dag heen zonder vlekken.
  • Prikkelbaarheid: In huize Dekker zijn de dames altijd extra emotioneel tijdens deze periode. Ik denk dat dit in meerdere gezinnen voorkomt. Ook bij tienerdochters zullen de puberhormonen nog meer gieren en brullen. Tot 20 tellen is en aanrader deze dagen, wanneer je tienerdochter net iets sneller haar tranen laat lopen , of haar stem verheft.

always-alle-producten-v2-1-size-2

ALWAYS is volgens verschillende (blog) testen een van de beste maandverband-merken. Wij gebruiken het ook thuis. Het absorbeert erg goed, maar na een paar dagen kan je irritaties krijgen. De nieuwe ALWAYS sensitive is dan erg geschikt. Deze voelt zacht aan, maar beschermt goed.

obprocomfortgamma_0

Volgens de beste consumentenkoop is O.B. PRO COMFORT de nummer 1 tampon.

  • o.b.® ProComfort® met het unieke, zachte SilkTouch® omhulsel glijdt soepel voor gemakkelijk inbrengen en verwijderen en biedt een optimaal draagcomfort.
  • Smooth Technology is de nieuwste verbetering voor een nog gladder tamponoppervlak.
  • Gebogen groeven leveren een betrouwbare bescherming: vocht wordt doeltreffend naar de kern van de tampon geleid.

Ik moet zeggen dat een tampon voordelen geeft in verband met zwemmen of bewegen. Ik heb het weleens geprobeerd, maar vond het niet prettig. Inbrengen ging prima,maar eruit halen was een nachtmerrie. Het deed zoveel pijn, waardoor ik tot nu toe geen tampon meer gebruik.

TIP: probeer in deze periode je dochter lekker te verwennen met middag bankhangen met een kruikje en een lekkere chocoladereep. Is ze meer dramatisch over dagelijkse problemen, neem het niet te zwaar op.

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *