MIJZELF

Ik wil gewoon iets moois maken

12074826_462951343876152_2228713895271664451_n

Mijn hart klopt sneller van creativiteit in alle vormen. Ik heb zoveel gedaan en geprobeerd dat ik het bijna niet meer weet. Toen mijn zelf ontworpen serviesgoed bij een steeds groter publiek aansloeg moest ik ‘zakelijk’worden. De stap van hobby naar een daadwerkelijk bedrijfje is niet voor een ieder weggelegd. Ik hou van het creëren, het maken, het laten ontstaan van iets moois, mensen blij maken met iets waar ik mijn tijd, liefde, hart in heb gelegd. Maar het concurreren, ‘hard’ en zakelijk zijn vind ik zo moeilijk. Hoe vaak heb ik een theepot bijna gratis weggegeven, terwijl ik er 3 uur aan heb zitten werken? Hoe vaak baalde ik van mijzelf dat ik geen ‘nee’ durfde te zeggen. Maar elke ‘nee’ kostte mij een stukje inkomen..

hannah-design-servies

Toen ik workshops gaf heb ik in de jaren wel geleerd om iets zakelijker te zijn naar de mensen die een workshop bij mij volgden.  Elke keer iets vernieuwend verzinnen was best een uitdaging. Er is zoveel moois wat gemaakt kan worden, maar niet alles is mogelijk in een workshop. Wanneer ik een idee had , moest ik het eerst ontwikkelen, het uit proberen en op zoek naar geschikte materialen. Dit proces duurde vaak weken. Daarna moest je hopen dat mensen het ook  net zo leuk vonden als jij..Het gaf echt voldoening wanneer dit ook daadwerkelijk het geval was. Dat Maar helaas waren er dan mensen die het ook zooo leuk vonden dat ze ook deze cursus zijn gaan geven.(bedenk zelf iets toch?) Grrrrr! Steeds weer voor je plek, je idee opkomen vind ik zo lastig. Vreselijk zelfs.

Twee jaar geleden heb ik mijn opleiding interieurstyling gehaald. Ook dit is een creatief beroep: iets moois creëren in iemands huis. Om als een goed interieurstyliste te kunnen werken, is creativiteit niet genoeg. Je moet ‘de boer op. Je moet jezelf verkopen, op de markt zetten, want er is zoveel concurrentie. Wat vond ik dit moeilijk, omdat ik geen zakelijk inzicht heb. Ik probeerde het wel maar gaf toch weer voor te lage bedragen advies. Ik heb zelfs gratis interieuradvies gegeven aan een bekende (ja het is een bekende dus wil je niet gretig overkomen), maar ik was er 3 volle weken zoet mee geweest. Ook erna was ik bereid om diegene te helpen met advies over de kleur verf tot welke planten er geplaatst moesten worden. Ook weer kosteloos. Domme ik. Ik vind het te leuk en ik ben te lief en dat is mijn valkuil.

Ik heb een jaar geleden geroepen: ooh laat me gewoon creatief bezig zijn, was ik maar een kunstenares, dan zou ik zo gelukkig zijn. ( hoe kinderachtig is dit op je 41ste?) En wanneer ben je eigenlijk een kunstenaar?

Een kunstenaar is iemand die zijn of haar creatieve begaafdheid gebruikt om kunst te maken. De term wordt tegenwoordig gebruikt voor beoefenaren van elke kunstvorm (wiki)

Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Ik begon met het maken van paper art. Schilderen met verf doen veel kunstenaars, maar ik wilde iets anders. Dus ben ik gaan schilderen met papier. Inmiddels heb ik al een aantal werken verkocht. Ik voel me zo in mijn element: kunst maakt mij gelukkig. Dit is wat ik wil doen. Maar een notitie voor potentiële klanten: ook al ben ik superlief en heb geen zakelijk inzicht, ik verkoop mijn werk naar waarde hoor.

 

 

 

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *