Ik word oma

Een paar maanden geleden kwam mijn dochter op bezoek, omdat ze ‘ iets’ wilde zeggen. Meestal als zij met dit bericht komt, is het iets spannends. Denk bijvoorbeeld aan ontslag of werken op Tenerife. In mijn hoofd had ik van te voren scenario’s bedacht, wat mijn mening en reactie zou zijn.

Toen zei ze de zin: Ik ben zwanger.

Ik regeerde er best rustig op. Dit had ik eigenlijk niet echt verwacht. Of toch wel? Mijn dochter is gek op kinderen en riep al vanaf dat ze op de basisschool zat, dat ze moeder wilde worden. Ondanks mijn rustige reactie, ging er vanbinnen van alles door mij heen. Zorgen, maar ook blijdschap. Een nieuw mensje in de maak, is een mooi wonder van God.

Wat ook door mijn hoofd ging is de zin ‘ ik word oma’. Bij een oma denk ik automatisch aan een bejaardentehuis, aan steunkousen en grijze haren a la ” Coupe Beatrix ” en zittend achter de geraniums. Ik ben er niet aan toe om een oma te zijn! Waar ik dit beeld vandaan heb, weet ik niet. Mijn moeder werd namelijk ook jong oma, mijn oma werd jong oma, en mijn schoonmoeder werd jong oma. Allemaal zonder steunkousen, grijze haren (in het begin) of zittend achter de geraniums in een bejaardenhuis. En wat een betrokken, lieve oma’s zijn het. (mijn schoonmoeder is er niet meer, maar ze was superlief hoorde ik)

Sinds deze dag is het soms nog onwerkelijk dat mijn kind een kind krijgt. En…dat ik oma word. Nu haar buik groter wordt, de babykamer is ingericht, wordt het ontastbare, meer tastbaar. mede door de 20 weken echo.

We mochten bij deze bijzondere echo zijn. Ze had deze cadeau gekregen van haar schoonzus Lian, superlief. Blijkbaar is tegenwoordig deze echo een big deal; Ze bekijken, meten, testen van alles. Ik kan mij werkelijk niet herinneren dat dat bij mijn zwangerschappen ook was.

De lichten gingen uit en daar zagen we op beeld ons kleinkind in 3D rondzwemmen. Alles was in orde en tegen de verwachting van bijna iedereen in, is ons kleinkind een meisje. Alleen mijn moeder dacht dat het een meisje zou zijn.

it’s a girl

Toen ik haar op beeld zag, werd het zo tastbaar en ik was verliefd. Ik word oma! Maar wel een oma met sneakersokken, lange bruine haren desnoods geverfd, en zittend achter een vrolijk veldboeket in haar eigen huis.

error0
fb-share-icon0
Tweet 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *