Wat betekent geloof voor mij?

Bloggen over ‘het geloof’ vind ik een lastig onderwerp. Vaak zie je op social media verschillende stellingen en meningen over een geloofsonderwerp, met daarbij de nodige christelijke termen, die voor mensen die niks met het geloof hebben als abracadabra in de oren klinkt. Het allerergste vind ik de reacties die eronder staan van anderen die fel, veroordelend en negatief zijn. Soms worden er hele vervelende discussies gevoerd, vaak door gelovige mensen zelf.

Vandaag zag ik op facebook een positief filmpje van Jordan Sparks. Zij is een zangeres van o.a. het liedje No air en verteld over hoe zij is aangeraakt door Gods liefde. Geloof speelt ook een belangrijke rol in mijn leven en ik zal er ook af en toe over bloggen. Ik hoop niet op negatieve reacties.  Ik denk dat juist geloof een positieve, liefdevolle uitwerking zou moeten hebben. Helaas is dit niet altijd zo.

Kerk:

Ik ging naar de kerk toen ik ongeveer 14 jaar was. Een jongen uit mijn buurt, nam me een keer mee naar een jeugddienst. Deze werd georganiseerd door de kerk, waar hij zondags naartoe ging. Ik had een ander beeld van een kerk: oude mensen, stilte en harde banken.  Er zaten veel jongeren, wat best gezellig was. 3 van mijn beste vriendinnen heb ik in die kerk ontmoet. De muziek was modern en de ‘preek’ begreep ik. Toch is alleen naar de kerk gaan iets anders dan ‘christen zijn’.

De ouderwetse kerkbank is zo gek nog niet: hoe gaaf staat hij in je interieur??!

 

‘Christen’ worden

Ik heb bewust een keuze gemaakt om christen te worden, toen ik 14 jaar was. Natuurlijk wist ik niet alles, maar wel 1 ding. Ik geloofde dat Jezus Christus (daarom de naam  ‘christen’) van mij hield en aan het kruis was gestorven en ook weer opgestaan (Pasen) voor mij.

Waarom ‘wist ‘ik’ dat? Ik voelde het in mijn hart. (net als bij Jordan Sparks) Het is hetzelfde als je vraagt waarom ben je getrouwd met die of die? (kan ik me bij sommigen ook niet voorstellen haha) Omdat het moet? Voor het geld? Verplichting? Nee, je voelde het in je hart. Zo voelde ik dat ook met het geloof in God.

Ik wist dat het goed was en het mijn leven zou verrijken. Dat is ook de reden dat ik mijn kinderen ‘het geloof’ niet wil opdringen. Het gaat niet om religieuze regels of wetten, maar om het hart, hun hart.

Doop:

Ik heb mij laten dopen met mijn 16de. Waarom op die leeftijd? Waarom niet als baby? Waarom überhaupt? Ik heb zelf gekozen om christen te worden. De doop is daar een symbolisch teken van. Wij hebben onze kinderen ook bewust niet laten dopen als baby. Om de simpele reden dat zij zelf een keuze mogen maken.

Theologie:

Je raakt vaak overspoeld met stromingen en kerken rondom het christelijk geloof. Ook binnen een kerk zijn er verschillende meningen en regels. Daarbij nemen mensen vaak van alles aan wat er gezegd wordt of gaan met alle winden mee. Ik wilde mijn weg zoeken met God. Ik hou van de simpelheid van het geloof. Ik ben daarom op mijn 19 de theologie gaan studeren. (zie je me?)

25 jaar later:

Inmiddels ben ik jaren verder. Mijn geloof is getest, uitgedaagd en gegroeid. Ik ben zeker niet anders dan anderen, ik ben gewoon Shannon. Ik sta voor dezelfde uitdagingen als jullie: ziekte, teleurstellingen in mensen, teleurstellingen in situaties, verdriet, zorgen om je kinderen, boos zijn. Wat het verschil maakt, is dat ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik kan mijn verdriet delen. Door te bidden voel ik me beter.(bidden is praten met God, je hart luchten of gewoon bedanken voor wat je hebt) Ik heb vaak momenten gehad dat ik mij getroost voelde of dat ik een moedeloze situatie op een andere manier kon bekijken.

Verder hoop ik dat ik een beter mens ben geworden. Niet ‘beter‘ als in ‘hoger dan een ander zijn‘ Maar een betere versie van mijzelf: die niet meer zo snel boos wordt achter het stuur, meer omkijkt naar anderen, sneller vergeeft….De foto bovenaan is mijn  doel: Oke, er moet nog veel gesleuteld worden aan mij…

 

 

 

*[hoofdfoto: thewordfortheday.tumblr.com]

*[foto kerkbank:flatsheep.nl]

 

error0
fb-share-icon0
Tweet 20

1 Reactie

  1. Diane zegt:

    Mooi geschreven Shannon. Heel mooi om hierover te schrijven en mensen te bemoedigen in hun geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *