De luizenmoeder

Gisteren heb ik de serie De Luizenmoeder gekeken, ( Uitzending gemist). Het gaat over de basisschool de Klimop. Een pas gescheiden moeder met haar dochter Floor zijn  nieuw op deze school. Ja beiden zijn nieuw op school. Want wanneer je kind naar een basisschool gaat, ben je als ouder automatisch ook ‘nieuw’ in de complexe kring van ouders rondom de school. Deze serie laat dit perfect zien.

Mijn kinderen zijn al jaren van de basisschool af. Ze zaten op een gemoedelijke school in onze wijk. Dagelijks fiets ik er nog langs op weg naar de supermarkt en komen er altijd herinneringen boven. Buitenspelen met kapotte knieën, gesprekken met de leerkrachten over je zoon die steeds anderen afleidt, voorstellingen waar je de ballen van snapt, crea-middagen met veel lijm en krantenknipsels, schoolreisjes waar de zogenaamd lege bus aan komt rijden met bukkende kinderen. Een compleet andere fase in het opgroeien van mijn kinderen. Een compleet andere wereld.

foto:newsroom AVROTROS

In de serie De Luizenmoeder worden de karakters lekker aangedikt, waardoor het hilarisch herkenbaar wordt. Ik zeg altijd, wanneer iemand te hard lacht om een grap, er herkenning is. Nou ik zal je zeggen: ik lachte hard! De humor is scherp, daar hou ik van. Je wordt terug gezogen in de tijd van het schoolplein.

Hieronder een aantal personages:

De directeur Anton: De directeur probeert ALLES goed te doen. Een en al positiviteit. Zelfs wanneer een boze moeder hem uit te schelden over de wc-rollen die ze te ranzig vindt om mee te knutselen, blijft Anton haar bemoedigen. De outfit past ook echt bij een basisschooldirecteur: bruine pantalon, bruin jasje, bloesje eronder..

Juf Ank: Alles moet zoals juf Ank dat wilt. Ze is star en stijf. Ze zingt op een dwingende toon een heel pedagogisch verantwoord liedje, die je tenen doen krommen. Je krijgt gewoon medelijden met de kinderen in haar klas. In de eerste aflevering dwingt ze per liedje (dag,dag,dag) de ouders uit de klas te gaan. Want ‘afscheid nemen in de bovenbouw is alleen nog in de gang.’ Natuurlijk komt nieuwe moeder Hannah te laat met haar dochter met alle gevolgen van dien.

Moeder Hannah: Een moeder die achter steeds de feiten aanloopt, omdat ze in een compleet nieuwe situatie zit: nieuwe school, nieuwe ouders, pas alleenstaand, nieuwe baan.Ik herken mijzelf zo in haar. Niet qua gezinssituatie, maar wel het ongemakkelijk voelen als moeder op het plein. Ik liep (en loop) regelmatig achter de feiten aan. Zo stond ik weleens op het plein met de kinderen, terwijl het een studiedag was. Of moest ik snel nog een kadootje scoren voor de juffen die jarig waren.

Moeder Hannah komt er bijvoorbeeld achter via via, dat er een  kennismakingsavond voor ouders is, waar je door middel van het idool van je kind, jezelf moet presenteren. Ze doet net of ze dit natuurlijk allang wist, om niet als een slechte moeder over te komen. Maar je voelt haar stress..Die avond heeft iedereen heeft een stuk speelgoed mee. Moeder Hannah is te laat en verkleed als prinses uit Frozen met blauwe jurk en al! (ai verkeerd begrepen)

Moeder/assistente Nancy: de SUPERMOEDER! (link in blog: de supermoeder) Haar zie je bij elke ochtend en middag rondlopen met knutselmaterialen. Zij is naast crea-moeder, ook kookmoeder, overblijfmoeder en meer. Haar naam wordt ook altijd genoemd na afloop van elke activiteit op school, waar ze aan mee heeft geholpen. In de serie heeft ze een geheime relatie met de directeur. Hier wordt door de moeders flink over geroddeld.

foto:bingfilm.tv

Naast deze persoonlijkheden heb je nog de altijd- boze -moeder, de roddelmoeder, de homo-vaders van Rianne,een chinees meisje. Constant wordt er verwijtend geattendeerd  ‘heb je nieuwsbrief niet gelezen?!‘ Iets wat voor mij erg confronterend was, aangezien ik de nieuwsbrieven ook bijna nooit doorlas uit gebrek aan interesse.

Ik ben in ieder geval fan van deze serie en ga wekelijks kijken hoe het met de Klimop gaat. Ook voor aanstaande moeders een tip, want je neemt alvast een kijkje in de wereld van de basisschool. Als ouder denk je dat het rustig is wordt, wanneer je kroost 4 jaar wordt en naar groep 1 gaat. Niks is minder waar!

De Luizenmoeder zondag 20.25 uur op NPO3

error0
fb-share-icon0
Tweet 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *