DIY INTERIEUR

Project: De trap schilderen

Onze hal is redelijk klein en er staat een roodbruine open trap: de doorn in mijn oog! De trap ‘maakt’de hal. De rest is geschilderd in RAL 9010, ze noemen het zuiver wit, maar is minder hard dan wit. (RAL 9001 is crème wit) Mijn plan was om de trap blank te schuren en te beitsen met transparante trapbeits.

Stap 1: De manen! Wie oh wie doet lelijke manen op de trap? Ik snap dat niet. Oké met kleine kinderen is het wel veilig, maar je kan ook kiezen voor mooie trapprofielen in de trede. Ik kon de manen er met flinke kracht wel aftrekken. De lijmresten heb ik met een spatel eraf gehaald. Ook is het mogelijk om een speciale lijmverwijderaar te kopen van bijvoorbeeld Alabastine.

Stap 2: Schuren. Ik heb een vlakschuurmachine geleend voor het blank schuren van de treden. Het schuurpapier heb ik aangeschaft bij de bouwmarkt. Na 10 minuten ronddolen vond ik de juiste gang, met een rek met wel 100 soorten schuurpapier. Ik moest alle doosjes eraf halen om te lezen voor welk merk + type schuurmachine het papier was. Ik had de schuurmachine meegenomen naar de bouwmarkt en een medewerker gevraagd de juiste te vinden. (ook hij was effe bezig maar scheelde mij weer tijd)

Nou schuren maar, eerst in de horizontaal, dan verticaal. Ik kreeg stof in mijn oog en het geluid…oooooh wat hard. Ik heb de vuurwerkbril van mijn kinderen en een Philips koptelefoon opgedaan. Na twee keer intensief schuren zag de trap er zo uit: nog steeds roodbruin. Niet mooi blank zoals ik in mijn hoofd had.

Tijd voor plan B: Ik zou de trap wit maken. Helaas zie je op wit wel alles, maar dat neem ik dan voor lief.

Stap 3: De treden afnemen met het wondermiddel St Marc verf allesreiniger. (4,99 bij elke bouwmarkt) Hiermee wordt alles vetvrij, stofvrij en schoon. Echt alles. Het ruikt naar dennenbomen..

st-marc-allesreiniger

Stap 4: In de grondverf: Dit is erg belangrijk, want de grondverf is de basis die de lak straks goed vasthoudt. Het vult ook kleine oneffenheden. Ik heb Flexa strak in de lak grondverf gekocht. Maar bij Action heb je ook erg goede grondverf voor een prijs van 5 euro! Een uitdaging: kinderen en kat. Zij gaan de trap op en af. Natuurlijk verf je de treden om en om, maar een kat houdt daar geen rekening mee. Ik heb de kat de hele dag naar buiten gedaan..(sorry voor de kattekak op uw pas gemaaide gras nieuwe buurtjes) De kinderen gingen netjes om de trede naarboven, maar helaas viel er nogal veel stof en haren op de trap. Grrrrr. Grondverf droogt vrij snel, na 1,5 uur is het stofdroog. Ik heb allees nogmaals geschuurd, ditmaal met de hand en weer een laag grondverf erover gedaan. Ditmaal toen de kids naar school waren en de kat sliep.

Stap 5: Aflakken. Ik heb bij Action matte lak gekocht in wit. Geen RAL 9010, of RAL 9001 maar echt WIT. Ik vind dit persoonlijk mooier voor onze hal. Ik moet het goede moment afwachten om af te lakken, want lak droogt langzaam. Zeker 5 uur. Ik moet zeker weten dat mijn kinderen de hele dag weg zijn, de nodige spullen beneden staan en het lekker weer is zodat de kat naar buiten kan, maar ook dat met warm weer de droogtijd versneld. Ik wil geen stofjes of haren op mijn gelakte trap. Hier nog een update over dus.

Stap 6: De radiator. Deze was zo vies. Eerst ontvetten met st Marc en lakken met radiatorverf. Ik heb tweemaal gedaan voor een dekkend resultaat.

Stap 7: Stylen. Wat heb je nodig in de hal? Een kapstok, plek voor schoenen, een spiegel, een plek voor sleutels.

Ik ben erg blij met het voorlopige resultaat. De jassen en schoenen heb ik nu naast de voordeur,maar ook daar komt een andere oplossing voor. Dus post er later over!

1489954323471

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *